Artikkel 2019-10-08T10:30:51+00:00

Slik ble Lisbeth (51) frisk etter 10 år med fotsmerter

 PRØVDE ALT: Lisbeth Olsen fra Lindesnes hadde store smerter i flere år, men fikk anbefalt Siri Berge fra Mandal. - Ingen fant en god løsning på plagene mine, og jeg hadde nesten gitt opp, sier Lisbeth.

PRØVDE ALT: Lisbeth Olsen fra Lindesnes hadde store smerter i flere år, men fikk anbefalt Siri Berge fra Mandal. – Ingen fant en god løsning på plagene mine, og jeg hadde nesten gitt opp, sier Lisbeth.

I 10 år hadde Lisbeth Olsen (51) smertefull hud under foten. Fot- og biomekanisk terapeut Siri Berge ga henne et nytt behandlingsopplegg. Det ble starten på en ny hverdag.

Av Rita Tvede Bartolomei (tekst & foto)

– Problemene mine startet med fotvorter under høyrefoten for over 10 år siden. Så utviklet dette seg til smertefull og hard hud flere steder. Smertene gjorde at jeg gikk annerledes og belastet foten feil. Uansett hvor mange ganger jeg fikk skrapt vekk hard hud hos andre fotpleiere, så kom den vonde huden tilbake etter få uker. Jeg har prøvd flere forskjellige fotpleiere, uten stor suksess, og har vært hos fastlegen min mange ganger. Ingen fant en god løsning. I en periode var jeg sykmeldt i over en måned, fordi jeg ble anbefalt å kutte vekk den harde huden på sykehuset. Det tok lang tid å komme seg, og gjorde faktisk plagene verre, med hardt arrvev, forteller Lisbeth Olsen fra Lindesnes. Hun hadde første besøk hos Siri Berge (35) ved Move On AS i januar 2018.

Siri Berge ble autorisert fotterapeut i 2001, og har nærmere 18 års erfaring innen fotterapi. Hun har i tillegg tilleggsutdannelse innen biomekanisk terapi. Biomekanikk er læren om hvordan kroppens muskel- og skjelettsystem fungerer sammen i bevegelse og under hvile.

Lagde en skreddersydd behandling

Etter å ha tilfeldigvis blitt anbefalt Siri Berge fra Mandal, booket hun første time i januar 2018.

–  Siri var den første som hjalp meg helhetlig, og ikke kun behandlet plagene mine isolert. Siri fant frem til årsakene til hvorfor jeg hadde fått så mye smerter, og gjorde noe med dette, sier 51-åringen.

Siri Berge sier at det viste seg at hennes pasient hadde feilbelastet foten og brukt feil skotøy i flere år, noe som hadde bidratt til enda større plager.

–  I tillegg til å skrape vekk all hard hud, tok Siri det som kalles et aktivt avtrykk av føttene under bevegelse, som kartla hvor jeg belastet feil og hvor jeg belastet foten mest, sier Lisbeth Olsen.

Slik fikk Siri Berge den informasjonen hun trengte for å utvikle det hun kaller en «aktiv såle» til Lisbeth.

–  En aktiv såle er laget slik at den tvinger foten inn i en posisjon som gjør at den belastes mer riktig. Som resultat avlastes problemområdet. Samtidig korrigerer sålen hvordan pasienten går, forklarer Berge.

Måtte lære riktig gåteknikk

Lisbeth Olsen forteller den helhetlige behandlingen ga henne et helt nytt liv uten smerter: Både fjerning av hard hud, nye såler, råd om annet fottøy og kartlegging av gange og holdning.

“Siri var den første som hjalp meg helhetlig”

— Lisbeth Olsen

– Etter et halvt års behandling hos Siri var jeg symptomfri. Nå har jeg ikke hatt vondt på flere måneder, og trenger ikke lenger intensiv behandling. Siri har vært en reddende engel for meg. Føttene bærer kroppen gjennom hele livet, og man er avhengig av at de fungerer. De er så viktige. Jeg jobber i barnehage, og vi står og går mye, sier hun.

Siri Berge sier hun har et sterkt faglig engasjement for biomekanisk terapi, og hvordan biomekanisk tilnærming til fotpleie kan hjelpe med å avdekke årsakene til flere former for muskel- og skjelettlidelser.

–  Biomekanisk terapi er et fagfelt med fokus på behandling av uspesifikke problemer i føtter, knær, hofter og rygg gjennom å vurdere blant annet fottøy og gangavvikling, sier Berge.

Mange glemmer å ta vare på føttene sine

Siri Berge har praksis ved Endringshuset i Mandal, og på Ryen Helse og Velvære i Kristiansand. Pasientene hennes er både kvinner og menn – unge og eldre.

– Ofte er kvinner flinkere til å oppsøke hjelp når de får problemer med helsa, og det samme gjelder nok for fotplager. Men føttene er det mange som ikke tar godt nok vare på. Det er også vanskelig for folk å vite hva som er bra for akkurat deres føtter, sier Siri Berge.

Hun sier pasientene hennes er i alderen 10 år til 80 pluss.

– Min viktigste oppgave er å finne ut av hva som har forårsaket problemene, slik at jeg kan behandle pasienten helhetlig og gi dem hjelp som ikke kun fungerer på kort sikt – men også på lang sikt, sier Siri Berge.

 TRENGER LITE BEHANDLING: Lisbeth Olsen under behandling ved Siri Berges behandlingsrom ved Endringshuset i Mandal. Nå trenger hun kun noen få forebyggende behandlinger.

TRENGER LITE BEHANDLING: Lisbeth Olsen under behandling ved Siri Berges behandlingsrom ved Endringshuset i Mandal. Nå trenger hun kun noen få forebyggende behandlinger.

Lider lenge: Søker hjelp etter år med plager

Berge sier flere av hennes pasienter har gått med kroniske smerter i flere år før de oppsøker hjelp. Mange ganger har de fått feil veiledning og større plager som resultat.

–  Det som er viktig for meg å formidle er at smerter og ubehag i føttene må man ta på alvor. For noen kan fotplager være litt tabu. De kvier seg for å vise føttene frem – selv til en som jobber med føtter daglig. Her er min oppgave å veilede og betrygge. For problemer med føttene er så vanlig i alle aldersgrupper, sier hun.

[NB.: Pasient Lisbeth Olsen har gitt Siri Berge tillatelse til å omtale hennes fotproblematikk i denne annonse-teksten.]

Har du smerter eller ubehag i føttene?

Ta kontakt med Siri (mobil) 91921121 (mail) siri@move-on.no 

Hva kan Siri hjelpe deg med?

  • Smerter i føtter, knær, hofter eller rygg forårsaket av blant annet plantar fascitt, plattfot, hallux valgus eller hulfot
  • Inngrodde negler/betennelser i negler
  • Hard hud (slik som liktorner) eller sprukken hud
  • Sopp i hud og negler
  • Inngrodde eller tykke negler
  • Fotvorter
  • Tilpasning av fottøy/veiledning om riktige sko
  • Spesialtilpassede såler
  • Analyse av gang-teknikk og holdning: Siri Berge tar en full undersøkelse av føttene og gangen. Gjør noe med årsaken til problemene som har oppstått. Resultatet er mindre smerter og bedre allmennhelse
 BLE KVITT PLAGENE: Lisbeth Olsen (bakgrunnen) prøvde mange typer behandlinger, men ingenting ga langvarig lindring av smertefull hud under foten.

BLE KVITT PLAGENE: Lisbeth Olsen (bakgrunnen) prøvde mange typer behandlinger, men ingenting ga langvarig lindring av smertefull hud under foten.